In gesprek met Mark van Lambalgen
De voorbereiding van aannemersbedrijf Legemaat van Elst op de Wkb
Aannemersbedrijf Legemaat van Elst uit Woudenberg is een begrip in de regio Utrecht. Al ruim 100 jaar levert het familiebedrijf vakmanschap bij uiteenlopende nieuwbouw-, verbouw- en restauratieprojecten. Van het plaatsen van een dakkapel tot de restauratie van een kerk en van de renovatie van een woonboerderij tot de bouw van een gloednieuwe villa. Voor de ontwikkeling van een villa in Doorn werkten Legemaat van Elst en ZiN Kwaliteitsborging voor het eerst samen binnen een pilot project Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hoofd Productie Mark van Lambalgen vertelt over de samenwerking: “De basis van kwaliteitsborging is vertrouwen.”
Hoe gaat het met de voorbereiding op de Wet Kwaliteitsborging?
“Voor ons type bedrijf zijn we best ver. Vooral grote aannemers bereiden zich goed voor en dat sijpelt langzaam door ‘naar beneden’. Ik werk nu een jaar bij Legemaat van Elst en werkte hiervoor bij een groot bouwbedrijf. Zij zijn al jaren met Wkb bezig. In deze regio is ons bedrijf echter een van de grotere. Wij vinden dat we klaar moeten zijn en zien ook de voordelen voor het bouwen, zelfs als de wet later in werking treedt.”
Het project in Doorn is jullie eerste pilot project Wkb. Hoe kwam de samenwerking met ZiN KB tot stand?
“We hebben veel tijd in dat proces gestoken en meerdere kwaliteitsborgers gesproken. We werken met veel onderaannemers, leveranciers en klanten al jaren samen. Relaties zijn voor ons ontzettend belangrijk en ook binnen kwaliteitsborging zijn wij op zoek naar een samenwerking voor de lange termijn. Eigenlijk kwamen we via Google bij ZiN. Ikzelf kende ZiN KB nog niet, maar van relaties hoorde ik positieve verhalen. De connectie met Ferry Kreeuseler van ZiN KB in de gesprekken was goed. Je moet als organisaties bij elkaar passen om goed en langdurig te kunnen samenwerken, dus dat is belangrijk. Daarnaast vonden wij de KiK-tool als Wkb instrument het beste bij ons passen en is ZiN KB een van de partijen die met het KiK-instrument werkt.”
“Je moet als organisaties bij elkaar passen om goed en langdurig te kunnen samenwerken”
Hoe verloopt het pilot project tot nu toe op het gebied van Wkb?
“We zijn in maart met het project gestart en we krijgen de Wkb systematiek steeds beter onder de knie. Ook de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg zijn bij de pilot betrokken. Deze partijen zijn in een bouwtraject onder de Wkb met name in een vroeg stadium en helemaal aan het einde nadrukkelijk betrokken. Dit vroeg om een separate ontwikkeling aan onze pilot als aannemer, wat begon met allereest goed definiëren wat de rol van de gemeente in de toekomst zal zijn.
Als aannemer kunnen wij zelf met name nog een slag maken op efficiëntie. We hebben een eigen keuringsplan ontwikkeld en daarin zit ook de vastlegging van bewijslast. Keuren doen we sowieso, maar iedereen doet het op verschillende manieren. Daar wil je structuur in hebben. Collega’s en onderaannemers schieten bijvoorbeeld nog net niet de juiste foto’s. Als er een keer lekkage is, is het belangrijk dat je goede foto’s hebt. Er is een goede basis, maar je merkt gedurende het traject dat het net iets anders moet. Het advies van ZiN hebben we daarin verwerkt.
Onder de villa die wordt gebouwd zit een kelder. Van elk wapeningenstaaf in de betonconstructie werd vervolgens een foto gemaakt, dus we hadden tientallen foto’s, maar dat is niet de bedoeling. Twee á drie goede foto’s is voldoende. Straks kunnen we onze collega’s en onderaannemers daar beter in sturen. Er zijn een aantal keuringsmomenten met ZiN KB op de bouw, zodat wij weten wat we goed in beeld moeten brengen. De afwijkingen moeten goed worden vastgelegd. Daarin voorziet ZiN ons van advies.”
“De basis van de Wet Kwaliteitsborging is vertrouwen”
Hoe bevalt de samenwerking met ZiN?
“Aan het begin van de samenwerking zijn we wel even gebotst. We moesten erg aan elkaar wennen. Toen zijn we met elkaar om tafel gegaan. Dat was een heel constructief gesprek: wat verwachten we van elkaar en hoe komen we tot het gewenste eindresultaat? Vanaf dat moment verloopt de samenwerking heel goed. Er ontstaat na verloop van tijd een band en vertrouwen. Dat is ook de basis van de Wet Kwaliteitsborging; dat er vertrouwen is. Het was voor beide partijen even wennen, maar in een relatie moet je energie steken, zeker in het begin.”
Je gaf aan dat Legemaat van Elst voordelen ziet in de Wkb voor het bouwen, zelfs als de wet langer wordt uitgesteld. Wat zijn die voordelen?
“De voordelen zitten hem met name in de digitale vastlegging met foto’s. Stel er is later een klacht op het gebied van installaties, dan weet je nu precies waar de installaties lopen en hoe het is gemaakt. Zonder die vastlegging moet je soms lang zoeken. Dan bel je met de voorman of de uitvoerder en die weten beide niet precies meer hoe het zit. Wat je niet ziet, kun je ook niet meer controleren.
Als je zorgt dat je keurt, ontdek je dingen. Onlangs was ik bij het project in Doorn. De ventilatieruimte mag niet breder zijn dan ‘1 centimeter bij een uitwendige scheidingsconstructie’ volgens de KIK tool. Ergens hoog bovenin een hoek ontdekte ik een ventilatieruimte van 3 centimeter, doordat er een steen ontbrak. Normaal kom je daar niet achter, maar nu ben je verplicht om het nog gedetailleerder vast te leggen. Dat helpt om de kwaliteit te verbeteren.
“Als je keurt, ontdek je dingen die helpen om de kwaliteit te verbeteren”
Wij werken in verschillende segmenten, waaronder restauratie. Daar wordt een bepaald vakmanschap gevraagd en wij hebben het geluk dat we deze vakmensen in ons bedrijf hebben. In 100 jaar is er veel veranderd in de bouw, maar vakmanschap is in dit familiebedrijf altijd het belangrijkste gebleven. Onze mensen nemen dat heel serieus. Hun liefde voor het vak zorgt ervoor dat wij al een hoge mate van kwaliteit hebben. Het enige dat verandert, is dat iedereen op dezelfde manier keurt en vastlegt.”
Wat zijn de vervolgstappen voor Legemaat van Elst?
We verwachten dit project in februari af te ronden. We hebben de basis op orde en ik verwacht geen problemen met de verklaring. Als de wet ingaat, pakken we gelijk door en breiden we de samenwerking met ZiN KB uit. Onze uitdaging is nog welk digitaal programma we gaan gebruiken voor het keuren. Waarschijnlijk moet een deel van die software op maat gemaakt worden. Dit zal ook gevolgen hebben voor de ICT, zoals de opslagruimte voor foto’s. Ook moeten wij het consumentendossier nog ontwikkelen. Hierin wordt alle informatie opgenomen over wat er is gebouwd en dit wordt overhandigd aan de opdrachtgever bij het afronden van het project.
Als een concullega aannemer jou nu vraagt naar ZiN KB, wat zou je dan zeggen?
“De insteek van onze samenwerking was van begin af aan om een langdurige relatie op te bouwen. Er is onderling vertrouwen en we zijn op elkaar ingespeeld. ZiN KB heeft veel kennis van zaken en bij een volgend project werken we graag weer samen.”