ZiN Kwaliteitsborging lanceert online Wkb Quickscan

Online Wkb Quickscan helpt bouwbedrijven bij voorbereiding op Wet kwaliteitsborging

Utrecht, 29 december 2022 – Met de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op 1 januari 2024 in zicht, is het van belang dat bouwbedrijven voldoende voorbereid zijn. Om organisaties te helpen bij het bepalen van hun huidige voorbereidingsniveau is er een gratis online tool ontwikkeld: de Wkb Quickscan. De Wkb Quickscan is ontwikkeld door ZiN Kwaliteitsborging en biedt organisaties de mogelijkheid om hun voorbereidingsniveau te toetsen. Ook adviseert het over concrete verbeterstappen die genomen kunnen worden.

Kees Hootsen, Operationeel manager bij ZiN Kwaliteitsborging: “Wij zitten als kwaliteitsborger bij veel bouwers aan tafel. Waar de een zich pas net begint te verdiepen in de gevolgen van de Wkb voor zijn organisatie, draait de ander al jaren pilot projecten om volledig voorbereid te zijn. We merken dat bouwbedrijven willen weten waar ze staan en dat ze behoefte hebben aan handvatten. Deze tool is ontwikkeld om bouwbedrijven daarbij te helpen. Met de Wkb Quickscan kunnen bouwbedrijven snel en eenvoudig hun huidige niveau van kwaliteitsborging bepalen en krijgen ze direct toegang tot praktische tips en adviezen om te voldoen aan de Wkb.”

Quickscan

De Quickscan bestaat uit 14 multiple choice vragen en neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Na het invullen van de Quickscan ontvangen organisaties direct het resultaat, inclusief een waardevol rapport met inzichten over welk Wkb instrument het beste bij hun organisatie past, welke stappen zij moeten doorlopen om klaar te zijn voor de Wkb, waar hun organisatie staat ten opzichte van de markt en hoe de rollen zijn verdeeld binnen kwaliteitsborging.

Risico’s
De nieuwe wet bepaalt dat bouwbedrijven en aannemers verplicht zijn om een gecertificeerd kwaliteitsborgingssysteem te implementeren, dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van hun werk gedurende het bouwproces wordt gecontroleerd en getoetst aan het bouwbesluit. Dit omvat zowel de materialen die worden gebruikt als de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Die voorbereiding kost tijd, benadrukt Hootsen: “Van het kiezen van het juiste Wkb instrument, tot het ‘oefenen’ van een nieuwe werkwijze tijdens een bouwproces.”

De risico’s zijn bovendien groot als bedrijven er niet klaar voor zijn zodra de wet op 1 januari 2024 ingaat.  “Het komt nu al eens voor dat wij als kwaliteitsborger geen verklaring af kunnen geven voor het bouwwerk binnen een pilot project, omdat het niet voldoet aan de eisen van de Wkb. Nu heeft dat nog geen gevolgen, maar straks betekent het simpelweg dat een bouwproject niet opgeleverd kan worden.”

De Wkb Quickscan zorgt ervoor dat elke aannemer kan weten waar hij staat op het gebied van Wkb. Dat is een enorme vooruitgang op de voorbereiding van de Wkb voor heel bouwend Nederland benadrukt Hootsen. “De Quickscan laat precies zien hoe goed je bent voorbereid en wat je kunt doen om te verbeteren.”

De tool is beschikbaar via www.zinkwaliteitsborging.nl/quickscan/.